Wat kost één kitten, en twee? Alles op een rijtje!

Bij de aanschaf van een kitten komen verschillende kosten kijken. Ik heb voor jou een lijstje gemaakt, zodat jij een idee hebt welke kosten je kunt verwachten voor één of twee kittens. De kosten kunnen anders uitvallen bij jouw kitten(s), maar zo heb je een in ieder geval een richtlijn.

1. Adoptiekosten

Adoptiedag kittens Momo en Yuki

De adoptiekosten kunnen het meest verschillen, want deze hangen natuurlijk af waar je je kitten(s) vandaan haalt. Adopteer je een kitten uit het dierenasiel, dan kost dit vaak zo’n €150, en dat is inclusief het chippen, vaccineren en neutraliseren. Raskatten hebben uiteenlopende prijzen en deze kunnen liggen tussen de €440 en €1500 per kitten. Toch is het ook mogelijk dat je €0 betaald voor een kitten, omdat er genoeg mensen zijn met een nestje poesjes en katertjes die ze gratis weggeven. Zo zie je maar dat de adoptiekosten van twee kittens helemaal niet zo hoog hoeft te zijn, en eigenlijk nog goedkoper kan zijn dan één raskat.

2. De basis spullen

Kittens slapen in kattenmandje

Zoals in de blog over de 10 kattenspullen die je nodig hebt ook staat, kunnen twee katten heel veel spullen delen en dat betekent dat je niet per se twee keer meer geld kwijt bent wanneer je meerdere kittens adopteert. Als je alleen de basisbenodigheden van deze lijst haalt (kattenbak, krabpaal, kattenmandjes, speeltjes en een voer-en drinkbakje) kun je zo’n €70-90 kwijt zijn voor één kitten en €110 – €130 voor twee kittens. Dit bepaal je helemaal zelf door de keuze van producten, de hoeveelheid speeltjes, en of je een waterfontein als ‘basisbenodigheid’ ziet of niet.

3. Verzorging

Kitten Momo nagels knippen

Om je kitten goed te verzorgen heb je spullen nodig zoals een borstel, katten tandenborstel en tandpasta, nagelschaartje, anti vlooien- en wormenmiddel en kattenvoer. Ook hier hangen de kosten af van je keuzes in hoe je je kitten wilt verzorgen. Als jij een langharige kat hebt, zul je een andere borstel nodig hebben dan wanneer je een kortharige kat hebt. Er komen misschien nog wel meer kosten bij als je van plan bent je langharige kat naar een trimsalon te brengen.

Voor één kitten kun je voor de verzorgingspullen kosten verwachten rond de €75 en voor twee kittens €130. In deze berekening heb ik een combinatie van nat- en droogvoer gebruikt en een hoeveelheid voer voor 1 maand. Ook hier kunnen jou uitgaven variëren door je keuze in het merk voer en je beslissing om alleen nat- of droogvoer te geven, of een combinatie.

4. Dierenartskosten

Dierenartskosten kittens

Een bezoekje aan de dierenarts met je kitten hoort erbij. Hoe vaak je moet gaan hangt af van de gezondheid van je kitten en bijvoorbeeld ook of je je kat laat neutraliseren of niet. Laten we er vanuit gaan dat je een gezonde kitten hebt die 3 keer in het eerste levensjaar naar de dierenarts gaat. Je moet een reismand kopen en het consult met de intentingen betalen.

Als je optimaal gebruik maakt van je bezoekjes aan de dierenarts ben je voor één kitten al gauw ongeveer €250 kwijt en voor twee kittens €460. Hou er rekening mee dat een poes sterilisteren een stuk duurder is dan een kater castreren.

TIP: Misschien kun jij net als wij wel korting krijgen door meerdere huisdieren naar één consult te brengen (bij onze dierenarts is dat 10%).

5. Totale kosten voor één of twee kittens

Laten we er voor de berekening even vanuit gaan dat jij een kitten adopteert uit het dierenasiel. Wanneer je dan de gemiddele uitgaven neemt van bovenstaande kosten, komt het erop neer dat één kitten zo’n €555 kost en twee kittens €1010. Ik heb het alvast voor je uitgerekend, de ‘tweede kitten’ is 10%!! goedkoper. Maar dat kan ook 20% zijn, zoals bij Momo en Yuki.

Alle kosten op een rijtje met handig invulschema

Wil je meer inzicht in de opbouw van de kosten van één of twee kittens in het eerste levensjaar? En wil je deze uitgaven makkelijk vergelijken? In het GRATIS E-boek voor kittenbaasjes heb ik alle kosten op een rijtje gezet die wij hadden voor onze twee kittens Momo en Yuki, zodat jij precies weet welke uitgaven jij kunt verwachten.

Deel deze blog via

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.