Tanden poetsen van je kitten? Waarom en hoe?

We houden allemaal van onze lieve huisdiertjes en willen dat ze een lang en gezond leven leiden. Hiervoor geven we onze kat voldoende aandacht en beweging, zetten we een waterbakje neer zodat ze genoeg drinken en geven we ze goed voedsel te eten. Maar er is meer dat bijdraagt aan een gezonde toekomst voor je kitten, zoals het verzorgen van haar gebit. Waarom en hoe je dat doet; tanden poetsen van je kitten? Ik leg het je hier uit.

Bacteriële infecties, tandplak en gevoelig tandvlees komt veel voor bij katten en kan tot oplopende dierenartskosten leiden. Ga gebitsproblemen dus tegen en leer hier hoe je de tanden poetst van je kitten.

Stap 1: Laat je kitten wennen aan je hand

Veel katten vinden het raar wanneer je een vinger in hun bekje steekt en zullen proberen te ontsnappen. Dit maakt het moeilijk om de tanden te poetsen van je kitten en zal het proces zowel voor jou als voor je kitten niet leuk maken. Het kan zo zijn dat twee kittens het tanden poetsen sneller accepteren, omdat ze van elkaar kunnen afkijken. Dit is nóg iets om rekening mee te houden wanneer je 1 of 2 kittens adopteert.

Begin zo jong mogelijk met het aaien rond de mond van je kitten. Leg de focus niet op het bekje en wissel een aai rond het mondje af met een aai over haar rug (of een ander plekje dat ze fijn vind). Laat je vingers langs het mondje glijden en beweeg zo nu en dan de lip eens omhoog. Wanneer je kitten dit accepteert kun je een stapje verder gaan en je een vinger over de buitenkant van haar tandjes bewegen.

TIP: Ga achter je kat staan zodat ze niet naar achteren weg kan kruipen. Buig ook de arm waarmee je de kitten vast houd zo om haar heen dat ze niet opzij kan. De andere hand gebruik je voor het tanden poetsen van je kitten.

Stap 2: Introduceer de speciale katten tandpasta

kitten momo kijkt nieuwsgierig naar tandpasta op vinger

De kans is groot dat je kat de speciale katten tandpasta snel van je vingers likt, want deze is speciaal op smaak gemaakt om het tanden poetsen van je kitten makkelijker te maken. Doe een beetje tandpasta op je vinger en laat je kitten het oplikken.

De volgende keer doe je de tandpasta opnieuw op je vinger en breng je deze aan op haar tandjes. Wanneer dit goed gaat kun je rustig met je vinger de tandpasta over haar tandjes verspreiden en misschien zelfs al in een ronddraaiende beweging de tandjes poetsen.

TIP: Wij poetsen de tanden van Momo en Yuki met deze speciale katten tandenborstel en katten tandpasta. Het setje kost €7,45  (aff.) Ze hebben een eigen tandenborstel om te voorkomen dat bacteriën overgedragen worden.

Stap 3: Tanden poetsen van je kitten met een tandenborstel

tanden poetsen van kitten yuki

Nu je kitten gewend is aangeraakt te worden rond haar mond, kun je een katten tandenborstel (of baby tandenborstel) tevoorschijn halen. Stop wat katten tandpasta tussen de haartjes van de tandenborstel zodat het er niet in één keer afgelikt kan worden en geef je kat de kans er aan te snuffelen.

Breng nu de tandenborstel richting de mond van je kat en duw met een vinger haar lip omhoog. Zet de tandenborstel op de buitenkant van haar tandjes en beweeg deze rustig in ronddraaiende bewegingen heen en weer.

TIP: De binnenkant van de tanden van je kitten hoef je niet te poetsen. Deze kunnen ze zelf al goed schoon houden met hun tong. Het zijn vooral de achterste kiezen die je goed moet poetsen.

Stap 4: Poets dagelijks en beloon je kitten

De katten tandenborstel met tandpasta set is al even genoemd op de lijst met katten spullen die je nodig hebt, maar kan een grotere bijdrage hebben aan de gezondheid van je kitten dan je denkt. Dagelijks de tanden poetsen van je kitten kan heel simpel zijn en hoeft helemaal niet zo veel tijd te kosten. Geduld en gewenning vanaf het begin zijn heel belangrijk en dragen bij aan een gezonde toekomst met je kitten. Net als bij mensen heeft tanden poetsen alleen zin als je het regelmatig doet.

Beloon je kitten na het tanden poetsen door bijvoorbeeld met haar favoriete speeltje te spelen of haar uitgebreid te aaien. Je kunt je kitten ook belonen met wat voer, maar hou rekening met de dagelijkse hoeveelheid.

Deel je ervaring met andere kattenbaasjes

Laat hieronder in de reacties weten hoe het tanden poetsen van je kitten is gegaan, zodat je andere kattenbaasjes kunt helpen.

Knip je ook de nagels bij je kitten?
Nu je tóch je kitten al aan het verzorgen bent wil je misschien ook wel weten waarom en hoe je de nagels kunt knippen bij je kitten met een speciaal nagelschaartje voor katten.

Deel deze blog via

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.