Kittens zijn nog erg jong wanneer je ze kennis laat maken aan hun nieuwe woning. Onze Momo en Yuki waren 8 weken toen wij ze adopterden en mijn vriend en ik delen hier onze aanpak om je kitten in huis te laten wennen. Lees hier onze tips en aanpak in 9 stappen, en haal er inspiratie uit voor jouw welkom THUISKAT.
- Laat de kitten rustig wennen in een kleine ruimte
- Geef je kitten de tijd om hun nieuwe huisje te verkennen
- Kennismaking met de nieuwe baasjes
- Even wat afleiding creëren, beloon je kitten met lekkere brokjes
- Zorg dat je kitten genoeg vocht binnen krijgt
- Zet je kitten op de kattenbak en kies de juiste plek
- Geef je kitten meerdere plekjes om te slapen
- Een van de leukste dingen, spelen met je kitten
- Samen met je kitten de eerste nacht doorbrengen
1. Laat je kitten in huis wennen door haar in een kleine ruimte te zetten
Zorg dat je kitten veilig en comfortabel mee kan reizen door gebruik te maken van een reismand met daarin een lekkere zachte handdoek (of twee). Onze kittens waren nog zo klein dat we ze samen in één reismand hebben opgehaald. Door de reismand bij thuiskomst in een kleinere kamer open te zetten, kan de kitten op eigen gemak kennismaken met de nieuwe woning.
TIP: Ga een keertje kijken bij je toekomstige kitten en laat daar tijdelijk een leuk speeltje achter. Wanneer je de kitten adopteerd neem je dit speeltje weer mee naar huis zodat ze een bekende geur bij zich hebben.
2. Geef je kitten de tijd om hun nieuwe huisje te verkennen
Wanneer je de kitten in huis haalt, komt er veel op het kleine beestje af, geef ze daarom voldoende tijd om tot rust te komen en door hun nieuwe thuis te snuffelen. Probeer je eigen nieuwsgierigheid even te parkeren en ga rustig vanaf de bank genieten van je nieuwe kitten. Na een half uurtje (of langer) kun doorgaan naar de volgende stap, kennismaken met je nieuwe huisdiertje!
TIP: Zorg dat je alle kattenspullen al in huis hebt, zodat je niet weg hoeft wanneer je kat aan de nieuwe woning went. Hierdoor ben je goed voorbereid en geeft het minder stress bij jou en je kat!
3. Kennismaking met de nieuwe baasjes
Je hebt je kitten in huis tot rust laten komen en hun nieuwe huisje laten verkennen. Dit is het moment waar je het meest naar uitgekeken hebt, kennismaken met je kitten. Het is vooral belangrijk dat je geen onnodige stress veroorzaakt, overhaast het proces dus niet.
Door rustig op de grond te gaan zitten (op een kussen, want het kan wel even duren), geef je het beestje de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer ze naar je toe komt. Steek je hand uit of gebruik een (DIY) speeltje om de aandacht te trekken. Wanneer je kitten bij je is kun je haar aaien en voorzichtig oppakken.
4. Even wat afleiding creëren, beloon je kitten met lekkere brokjes
Na alle nieuwe indrukken die je kitten heeft opgedaan is het tijd om haar te belonen met wat lekkers. Doe wat kattenbrokjes in een voerbakje, of probeer het uit de hand te geven. Je kunt er zelfs een spelletje van maken door de brokjes over de grond te schuiven. Gaat ze hier niet meteen op af? Laat haar dan even zien waar ze eten kan vinden en geef haar de tijd.
TIP: Vraag aan de vorige eigenaar welke brokjes de kitten te eten kreeg en geef hetzelfde voer om de overgang naar hun nieuwe thuis makkelijker te maken. Je kunt daarna prima overgaan op ander voer, meng het dan bijvoorbeeld geleidelijk door het oude voer en laat haar rustig wennen.
5. Zorg dat je kitten genoeg vocht binnen krijgt
Van nature krijgt een kat in principe voldoende vocht binnen uit hun prooi. Binnenkatten kunnen niet op deze manier aan vocht komen, waardoor het belangrijk is dat je voldoende vers water voor ze klaar zet. Kijk dus goed of jouw kitten in huis genoeg drinkt en meng desnoods droogvoer aan met water. Is dat niet voldoende, stap dan over op nat voer. Een combinatie is ook aan te raden.
TIP: Katten drinken over het algemeen liever uit stromend water. Een waterfonteintje kan dus een goede aanschaf zijn om jouw kitten meer te laten drinken.
6. Zet je kitten op de kattenbak en kies de juiste plek
Het is voor kittens in huis belangrijk om te weten waar de kattenbak staat. Plaats deze op een rustige plek en haal in het begin het deurtje en of de deksel er af zodat ze goed haar omgeving in de gaten kan houden. Bouw de kattenbak langzaam op door eerst de kap en daarna het deurtje er in te zetten. In het begin kunnen kittens op dezelfde kattenbak gaan, maar zorg dat ze ieder de mogelijkheid hebben op een eigen bak hun behoefte te doen.
7. Geef je kitten meerdere plekjes om te slapen
Katten hebben graag een eigen territorium, het is dus belangrijk dat ze niet alleen een eigen kattenbak, maar ook een eigen slaapplekje hebben (ook al gaan ze alsnog samen liggen). Leg meerdere kattenmandjes of dekentjes op verschillende plekjes neer. Kittens slapen net als volwassen katten gemiddeld zo’n 14 uur per dag en ze houden van warme, zonnige, zachte en hoge plekjes. Het kan voor je kitten lastig zijn om die grote sprong op de stoel te maken, geef haar daarom ook een lager ligplekje.
TIP: Maak comfortabele DIY vensterbank voor je kitten zodat ze heerlijk in het zonnetje voor het raam kan liggen.
8. Een van de leukste dingen, spelen met je kitten
Door te spelen met je kitten bouw je een band met elkaar op en leert ze jou te vertrouwen. Kijk goed naar het gedrag van je kitten en stop meteen wanneer ze iets doet wat je niet goed vind (krabben, bijten of met je handen spelen). Zo leer je haar wanneer het spelletje over is en zal ze door krijgen wat niet mag. Wacht dus even voordat je opnieuw begint te spelen.
Variatie in speeltjes geeft je kitten meer mogelijkheden om actief te zijn. Als je meerdere katten hebt, kunnen ze deze prima delen hoor! Je kunt ook heel makkelijk zelf een nieuw speeltje maken en dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Neem anders even een kijkje hoe ik een DIY kattenhengel heb gemaakt.
TIP: Door je kitten niet met je handen te laten spelen, leer je haar dat je handen er vooral zijn om haar lief te aaien. Dit voorkomt dat ze als volwassen kat je hand niet als speeltje ziet en je dus minder snel zal krabben of bijten.
9. Samen met je nieuwe kitten in huis de eerste nacht doorbrengen
Alles is anders voor je kitten, de geuren, geluiden, omgeving en mensen. De eerste nacht kan dan ook erg spannend zijn voor je kleine beestje. Zorg in ieder geval dat de kattenbak, brokjes en water makkelijk te vinden zijn. Doe eventueel bepaalde kamerdeuren dicht om de nog wat onbekende omgeving te verkleinen. Plaats ook een kattenmandje naast je bed zodat je kitten zich niet helemaal alleen hoeft te voelen. Een warm en rustig plekje kan de eerste nacht voor je kitten al een stuk comfortabeler maken.
de eerste nacht heeft onze kitten van 10 weken in onze slaapkamer geslapen. Op bed. Wat doen we de tweede nacht en de derde etc… Hoe lang houdt je ‘s nachts een kitten bij je?
Hallo Tasha en Pieter
Leuke blog hebben jullie.
Ik ben zo vrij om een vraagje te stellen.
Zaterdag ben ik mijn kitten van 14 weken gaan halen. Ik woon in een woning met een gelijkvloers waar hal, garage, mijn slaapkamer en badkamer zich bevinden. Op de eerste verdieping woonkamer en keuken en op de 2de verdieping 2 kamers.. De eerste 3 nachten heb ik met haar op de 2de verdieping geslapen ( in haar mandje naast mijn matras). De bedoeling is dat zij daar blijft slapen en dat ik terug in mijn slaapkamer op de gelijkvloers ga slapen. Na hoeveel nachten kan ik haar best alleen laten slapen? En hoe pak ik dit het best aan? Ik wil haar liefst niet op mijn kamer laten slapen. Alvast dank, N.