Hoe maak je in 10 stappen een kitten-proof huis?

Kittens zijn erg nieuwsgierige diertjes die graag hun omgeving verkennen. Je hebt vast wel eens een video gezien van een kat die op een deur ligt en vervolgens in de problemen komt, of een kitten die probeert te springen van de eettafel naar de kast en heel sukkelig de sprong niet haalt. Katten komen gelukkig bijna altijd op hun pootjes terecht, maar ze hebben niet overal controle over. Lees hier wat jij kunt doen om een kitten-proof huis te maken en bezoekjes aan de dierenarts te voorkomen.

Inhoud

Stap 1: Begin met duidelijke afspraken tussen jou en je kitten
Stap 2: Pas op voor deze warme plekjes
Stap 3: Gevaarlijke middeltjes opbergen
Stap 4: De kleine onschuldige objecten opruimen
Stap 5: Ga na of ook je favoriete plant giftig is voor je kitten
Stap 6: Voorkom dat je kitten een vrije val maakt
Stap 7: Let op sneaky kattenpootjes
Stap 8: Hou rommel in je prullenbak
Stap 9: Shockeer je kitten niet
Stap 10: Je kitten speelt graag verstoppertje

Stap 1: Begin met duidelijke afspraken tussen jou en je kitten

kitten probeert chocoladekoekjes te eten

Een kitten-proof huis maken is niet alleen voor de veiligheid van je kitten, maar ook voor de veiligheid van jezelf en je spullen. Door consequent te blijven raakt je kitten niet in de war wat er wel en niet mag. Sta bijvoorbeeld dus niet toe dat je kitten tijdens het koken in de keuken mag komen. Kies ook welke spulletjes je laat staan en welke je beter weg kunt halen. Een kat is nou eenmaal niewsgierig en huppelt en klimt door je woning, er valt wel eens iets kapot.

Stap 2: Pas op voor deze warme plekjes

kitten snuffelt voor de oven

De ontdekkingstochten van je kitten kunnen positief en negatief uitvallen. Ze moeten nog leren van hun fouten en gaan sneller op iets nieuws af. Laat dus nooit je kitten alleen met een hete kookplaat, elektrische verwarming, strijkijzer of open vuur. Afgeschermde kaarsen kunnen omvallen en de snorhaartjes van je kitten verbranden, of erger.

Stap 3: Gevaarlijke middeltjes opbergen

kitten heeft schoonmaakmiddelen gevonden

Ruim chemische middelen zoals schoonmaakspullen, wasmiddel, medicijnen en bestrijdingsmiddelen op achter slot en grendel (echt doen!). Er zijn genoeg video’s van katten te zien die zich in een keukenkastje verstopt hebben, of de lade waar hun lekkere brokjes in liggen open hebben gekregen. Voorkom dat je kitten gevaarlijke stoffen eet, drinkt of uit haar vacht kan likken en creëer dus een kitten-proof huis.

Stap 4: De kleine onschuldige objecten opruimen

kitten heeft etensresten gevonden

Kleine haarelastiekjes, propjes (papier of aluminiumfolie), tandenstokers, plastic verpakkingen naalden, ze zijn allemaal gevaarlijk voor je kitten wanneer ze ingeslikt worden of in de neus komen. Laat geen voedsel resten van knoflook, ui, chocola, melk, botten en druiven liggen, deze zijn giftig voor je kitten (deze lijst is groter!). Hou voor de komst van je kitten dus een schoonmaakbeurt en berg deze gevaarlijke objecten goed op.

Stap 5: Ga na of ook je favoriete plant giftig is voor je kitten

kitten ligt in plantenpot

Katten eten van nature gras om de niet verteerbare resten van hun prooi kwijt te raken (via braken). Je kitten kan wel eens een hapje nemen van een plant en dit kan verkeerd uitpakken. Check dus of jij giftige of katvriendelijke kamerplanten hebt en doe dit ook voor bloemen en tuinplanten. Zo draag je bij aan een kitten-proof huis. Niet alle katten zijn geïnteresseerd in planten, dus kijk vooral naar het gedrag van jouw kat en pas de situatie er op aan.

Stap 6: Voorkom dat je kitten een vrije val maakt

kitten zit voor het raam

Katten zoeken graag de buitenlucht op en kunnen makkelijk afgeleid raken van een vlindertje achter het raam. Om te voorkomen dat je kat naar beneden valt in de achtervolging van de vlinder zorg je voor kitten-proof ramen in je huis. Als je op de begane grond woont kun je best je raam open laten staan als je kat naar buiten mag, maar op de derde verdieping is dat echt gevaarlijk. Ga op zoek naar een gepaste oplossing voor jouw soort raam zodat je frisse lucht kunt krijgen en je kat geen gevaar loopt.

TIP: Er zijn super handige raamafdichtingen voor mobiele airco’s te koop waarmee je de openingen langs je raam kunt afsluiten.

Stap 7: Let op sneaky kattenpootjes

kitten speelt met pootjes bij de deur

Het is heel leuk om met je kitten te spelen bij een deur. Jij gaat aan de ene kant zitten en je kitten aan de andere kant. Steek voorzichtig één of meerdere vingers onder de deur door en je zult zien dat je kat je vinger probeert te pakken met haar pootje. Maar je kitten kan ook onverwachts haar pootje door een opening van een keukenkastje stoppen wanneer jij een bordje pakt, let hier dus goed op!

Stap 8: Hou rommel in je prullenbak

kitten snuffelt aan prullenbak

Katten zien je prullenbak als een doos vol avontuur met voedsel en speeltjes. Voorkom dat je kitten bij het afval kan door een stevige bak, met deksel in een hoekje te zetten. Bovendien zijn de voedselresten, propjes aluminiumfolie en plastic zakjes ook heel gevaarlijk voor je kitten.

Stap 9: Shockeer je kitten niet

kitten snuffelt aan draden

Touwtjes en snoeren vinden kittens leuk om aan te knabbelen. Dit kan niet alleen de elektronica en je meubilair beschadigen, maar de kat kan zich er ook aan verwonden of in verstikken. Maak een kitten-proof huis door elektronica zo veel mogelijk weg te stoppen en bescherm bijvoorbeeld je vouwgordijnen door de touwtjes netjes weg te werken.

Stap 10: Je kitten speelt graag verstoppertje

verstopte kitten in een klein hoekje

Warm en donkere plekjes zijn aantrekkelijk voor je kitten, maar deze verstopplekjes zijn vaak niet wat je verwacht. Ze kan zich bijvoorbeeld verstoppen in de wasmachine of droger. Door deze deurtjes gesloten te houden creëer je een veiligere omgeving voor je kitten. Check altijd voordat je deze apparaten aan zet, of je kitten er in ligt. (Hou je toiletpot ook dicht, want daar kunnen ze ook wel eens in vallen!)

TIP: Geef je kat genoeg alternatieve warme plekjes om te liggen, zoals in de vensterbank. Gebruik deze DIY vensterbank als voorbeeld.

Deel deze blog via

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.