Kitten alleen thuis laten: leer het aan!

Het liefst ben je de hele dag thuis om met je lieve kitten te knuffelen, maar we hebben allemaal nou eenmaal andere verplichtingen en activiteiten. Het is belangrijk dat je je kitten langzaam aanleert te wennen aan jou afwezigheid. Ik leg je hier uit hoe je dit aan kunt pakken en waar je rekening mee moet houden.

Ik ga er in deze blog vanuit dat je een kitten van 8 weken – 4 maanden oud in huis hebt.

Bouw het rustig op

twee kittens op bed

Je kunt het beste het aantal uren dat je niet thuis bent rustig opbouwen. Ga eens een wandeling maken, een uurtje sporten of even de stad in om te winkelen. Daarnaast kun je ook ’s nachts (af en toe) meer afstand nemen van je kitten om haar zelfstandiger te maken.

Als jij veel thuis bent en er voor kiest om bij het naar bed gaan de deur open te laten, kan je kitten (té) afhankelijk worden van jou. Dit kan stress veroorzaken wanneer jij niet thuis bent. Een manier dit te voorkomen is door ’s nachts eens de slaapkamer deur dicht te doen. Een goed moment hiervoor is bijvoorbeeld tijdens een warme ’s zomerse nacht wanneer je eigenlijk graag het raam open wilt hebben, maar dit niet kan omdat je dan geen kitten-proof huis meer hebt.

Blijf niet te lang weg van huis

etenstijd voor kittens

Een kitten heeft regelmatig (4x per dag) eten nodig, omdat de maag nog niet groot genoeg is om grote hoeveelheden eten op te slaan. Zet geen enorme bak met brokjes neer als je van huis gaat, want de kans is groot dat je kitten het in 1x probeert op te eten. Dit kan misselijkheid veroorzaken of honger later op de dag.

Zorg dus dat je nooit langer dan een paar uur (max. 6 uur en niet elke dag) van huis bent. Elke kat heeft een eigen persoonlijkheid en zal verschillend reageren wanneer ze alleen thuis is. De lengte van je afwezigheid moet je hier op aanpassen. Als het voor jou geen optie is om op tijd terug te zijn om je kitten eten te geven, zorg dan dat iemand anders dit kan doen. Een ritme is voor katten namelijk belangrijk.

Laat een kitten jonger dan 6 maanden ’s nachts niet alleen. Zorg als je echt weg moet, dat er iemand anders op je kitten past.

Laat je kitten bewust eens alleen thuis

kitten Momo alleen thuis

In een periode zoals tijdens de coronacrisis, waarbij je veel vanuit huis werkt, kan het zo zijn dat je júist eens naar buiten moet gaan om je kitten te laten wennen aan alleen thuis zijn. Ga minstens 2x per week een wandeling te maken, boodschappen doen of spreek een keer wat af met vrienden of familie. Als je lid bent van een sportclub, ga dan ook vooral een keertje sporten (is ook heel goed voor jezelf!).

Varieer het aantal uur dat je weg bent, zodat je je kitten aanleert dat je ook een keer spontaan van huis kunt gaan. Wil je een keer naar familie, maar betekent dat een nachtje weg zijn bij je kitten? Zorg dan dat er iemand anders (een huisgenoot, vriend, oppas) bij je kitten is.

Creëer een fijn thuis

Kitten alleen thuis ligt voor drinkfontein

Je kunt het beste je afwezigheid zo regelen dat je kitten regelmatige etenstijden aanhoudt, een schone kattenbak ter beschikking heeft en altijd voldoende schoon drinkwater. Een drinkfontein (aff.) zorgt ervoor dat het water gefilterd wordt en niet stilstaat.

Ruim etensresten op, want er is meer giftig eten voor je kitten dan je denkt. Leg voldoende kattenspeeltjes klaar ook al is de kans groot dat je kitten hier weinig gebruik van maakt, omdat ze het grootste deel gewoon lekker ligt te slapen.

Pas vooral in de zomer goed op dat je woning niet té warm wordt wanneer je kitten alleen thuis is. Een ventilator of airco staan vast aan wanneer jij thuis bent, maar hoe hou je je kitten koel wanneer je er niet bent?

Een tweede kitten

twee kittens samen alleen thuis

Door een tweede kitten in huis te nemen ga je verveling van je katten tegen en hebben ze altijd een speelmaatje om actief mee te zijn. Dit zorgt ervoor dat “alleen” thuis zijn een stuk aangenamer en gezelliger is. Ook voor jou kan een tweede kitten super leuk zijn, want je hebt nóg een diertje om te verzorgen, te knuffelen en gekke foto’s van te maken. Lees hier meer argumenten om 2 kittens te adopteren.

Kittens doen gekke dingen

kitten in de plantenpot alleen thuis

Kittens zijn ondeugende diertjes die (vooral wanneer jij niet thuis bent) op onderzoek uit zullen gaan en in planten potten klimmen. Ook hangen ze aan je tv meubel (ja helaas wel), proberen ze te springen van de tafel naar de kast (en falen). Bovendien, zullen meerdere kittens vast ook met elkaar spelen, waarbij ze rennen, bijten (maar zachtjes) en knuffelen.

Tijdens al deze avonturen kan er een hoop mis gaan; plantenpotten die kapot vallen, een glas dat van de tafel valt (of geduwd wordt) of ze komen vast te zitten achter de kast. Het is dus belangrijk dat je regelmatig thuis bent om je kitten in de gaten te houden en zo nodig ‘fout’ gedrag met geduld af kunt leren.

Hou je kitten in de gaten

kitten home camera alleen thuis

Voor wie het fijn vind kan ik je aanraden een homecamera neer te zetten waarmee je op afstand kunt gluren of alles wel goed gaat met je lieve knuffeldiertje. De homecamera die wij gebruiken staat bij de 3 producten die ik kattenbaasjes aanraadt.

Deel deze blog via

Dit bericht heeft 4 reacties.

 1. Ria

  Nee hoor een kitten van 12 weken niet saai wel door de warmte slapen ze meer en mijn kitten heel graag op schoot altijd in me buurt volg me overal waar ik bent super lief ben ook veel thuis

 2. Laaouina

  Ik heb nu een dag een poesje van 12 weken.
  Hij slaapt bijna de hele dag.hij is saai gaat hij nog lekker spelen en rennen.want klein kids willen hem later speels zien doen.ik hoop dat dat nog komt…

  1. Jolien

   Haha meen je dit serieus? Een dag in huis en nu al bestempelen als saai. Dat beestje is weg gerukt van z’n vertrouwde omgeving, broertjes, zusjes. Die moet daar eerst van bijkomen

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.