Je kitten een pil geven? Help, hoe doe je dat?

Moet je medicijnen toedienen bij je kitten? Of is het tijd om haar te ontwormen? In het begin is het wennen om je kitten een pil te geven, en kan ze flink tegenstribbelen. Maar met deze stappen heb ook jij zó door hoe je dit het beste kunt doen en waar je op moet letten. Kijk ook twee realistische video’s waarin ik voor het eerst mijn kittens een pil geef.

Stap 1: Kies een handige plek

Bedenk goed waar je je kitten een pil wilt geven en houd er rekening mee dat je kitten het spannend vindt en mogelijk probeert te ontsnappen. Kies daarom een plekje uit laag bij de grond, zodat je kitten niet van grote hoogte (zoals van een keukeneiland/ aanrecht) kan vallen.

Stap 2: Leg de pil klaar

Ontworm pillen voor kittens Milbemax

Zorg dat je de pil klaar hebt liggen voordat je je kitten erbij pakt, zodat je geen handen te kort komt om de pil uit de verpakking te drukken. Ook kun je het beste de kleine pil op een schoteltje of in een kommetje leggen om te voorkomen dat je hem kwijtraakt wanneer je met je kitten op de bank ploft.

TIP: Ben je toevallig op zoek naar een anti wormenmiddel voor je kitten? Wij hebben deze pilletjes van Milbemax (aff.) aan Momo en Yuki gegeven. Er zitten 2 tabletjes in het doosje en het kost €6,59.

Stap 3: Stel je kitten gerust

Kitten Yuki krijgt ontworm pil toegediend

Neem je kitten op schoot en knuffel haar even terwijl je af en toe je handen (heel sneaky) rondom haar hoofdje beweegt. Dit is ook een geschikt moment om te oefenen hoe je haar bekje het beste openhoudt met je hand.

Wil jij weten wanneer je precies je kitten moet ontwormen (en vaccineren)? En wil je dit handig kunnen bijhouden? In de GRATIS Kittengids (het E-Boek voor kittenbaasjes) staat een invulschema die jou hierbij helpt.

Stap 4: Houd het bekje open

bekje openhouden van kitten Momo

Het bekje van je kitten openhouden zul je een paar keer moeten oefenen, voordat je je hier op je gemak bij voelt. Bepaal eerst met welke hand je het kopje vasthoudt en met welke hand je de pil toediendt. 

Pak daarna het kopje van je kitten vast door je handpalm over de nek/ bovenkant van het hoofd van je kitten te leggen, of door aan de voorkant het kopje te benaderen (zoals op de foto). Probeer te voorkomen dat je de ogen afdekt met je hand, want dit vinden katten niet fijn. 

Kantel vervolgens het kopje van je kat, zodat ze schuin naar boven kijkt (dit maakt het makkelijker om in de mond te komen). Met je wijsvinger en duim open je nu de mond van je kat bij de hoektanden (je moet een beetje de mond zien binnen te dringen). 

Stap 5: Breng de pil in de mond van je kitten

Pak met je andere hand nu de pil vast tussen twee vingers en laat deze achter op de tong van je kitten vallen. Haal je vingers weg die het bekje openhouden en houd het mondje van je kitten een seconde dicht. Dit voorkomt dat ze de pil meteen uitspuugt.

Stap 6: Beloon je kitten

Kittens Momo en Yuki worden beloond met eten na ontwormpil

Speel als laatste met het favoriete speeltje van je kitten om je kitten te belonen voor haar goede gedrag. Of geef de pil aan je kitten net voordat het haar etenstijd is.

In de realiteit
Het klinkt zo allemaal heel simpel, maar de kans is groot dat het de eerste keer niet zo makkelijk gaat om je kitten een pil te geven. Je hebt bijvoorbeeld je kat niet stevig genoeg vast om met één hand haar in positie te houden en ook nog eens haar bekje te openen. Of het pilletje valt niet achterop de tong, maar voorop, waardoor je kitten het meteen uitspuugt…

Dit is precies wat mij overkwam toen ik de eerste keer een pil gaf aan mijn kittens, maaaaar het is me wel gewoon gelukt! Kijk hieronder twee realistische video’s die laten zien hoe het kan gaan als je je kitten(s) een pil wilt geven. Binnen één minuut heb ook jij het voor elkaar!

Wil je zien hoe ik de eerste keer mijn kittens een pil geef? Bekijk dan de video:

Nog één belangrijk dingetje
Het belangrijkste is dat je veel geduld hebt voor je kitten en dat je haar laat zien dat ze je kan vertrouwen. Hou nooit te lang haar hoofdje vast en forceer het toedienen van de pil niet. Probeer het later gewoon weer opnieuw. Ik raad je aan om de pil te geven als je kitten slaperig is, omdat ze dan vaak minder tegenstribbelt. Je kunt natuurlijk ook altijd iemand om hulp vragen. Die persoon kan dan met twee handen je kitten vasthouden terwijl jij de pil in het mondje stopt.

TIP: Je kunt ook een keertje oefenen met je kitten door een klein brokje te gebruiken als pil.

 

Deel je ervaring met andere kattenbaasjes

Laat hieronder in de reacties weten hoe jij hebt het ervaren om je kitten een pil te geven, zodat je andere kattenbaasjes kunt helpen.

Deel deze blog via

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Sarah

    wij doen het pilletje altijd in een een snoepje of een stokje. En dan heeft ze niet eens door dat ze een pil eet

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.