In 3 stappen de nagels knippen bij je kitten

Waarom moet je de nagels knippen bij je kitten en hoe doe je dat eigenlijk? Ik leg je hier uit hoe jij in 3 simpele stappen je kitten kunt laten wennen aan het knippen van haar nagels. Ik weet zeker dat jij het ook kunt!

Waarom moet je de nagels knippen bij je kitten?
Een kitten is avontuurlijk en gaat veel op onderzoek uit in haar nieuwe huisje. Ze zal vaak in het krabmeubel of aan de krabpaal (of erger; je bank) haar nagels ophalen. Ook kan ik je garanderen dat je kitten in de gordijnen gaat hangen, via je broek omhoog probeert te klimmen en speelt met een ander huisdier. Voorkom dat je krassen in je arm, scheuren in je broek of verwondingen bij je andere huisdier krijgt, door de nagels te knippen bij je kitten.

Ik raad je aan dit al vanaf jongs af aan te doen, zodat ze als volwassen kat er aan gewend zijn.

Moet je de nagels van de voorpoten én achterpoten knippen?
Katten hebben meestal alleen scherpe nagels aan de voorpoten, waardoor je de achterpoten kunt overslaan (dat scheelt weer!). Het kan om andere redenen wel goed zijn om ook de achterpoten vast te pakken zodat ze kunnen wennen aan de handeling (voor het geval dat de dierenarts daar bijvoorbeeld naar moet kijken). De nagel bij de duim is meestal het scherpst omdat deze de grond niet raakt. Vergeet deze dus niet te knippen. Je kunt de nagel aan de binnenkant van het pootje vinden.

Stap 1: Laat je kitten wennen aan je handen

pootjes vastpakken bij je kitten

Pak regelmatig de pootjes vast van je kitten zodat ze kan wennen aan jouw handen en ze je leert te vertrouwen. Richt niet alle aandacht op het knippen van de nagels, maar maak er meer een soort knuffeltijd van; een aai over de rug wordt gevolgd door het vastpakken van een pootje en daarna weer een aai. 

Wanneer dit goed gaat en je kitten niet tegenstribbelt of wegrent kun je rustig haar nageltjes tevoorschijn laten komen door een pootje vast te pakken met je duim bovenop en een wijsvinger aan de onderkant. Oefen een beetje druk uit op het zoolkussentje en je zult vanzelf zien dat de nagels tevoorschijn komen.

Stap 2: Doe net alsof je de nagels knipt van je kitten

nagels knippen bij je kitten net alsof
Haal het nagelschaartje (aff.) in de buurt en laat je kitten er aan snuffelen. Neem je kitten op schoot en zet haar met de rug naar je toe. Met één hand ondersteun je haar lichaam en pak je een pootje vast terwijl de andere hand het nagelschaartje in de buurt van de nagels brengt. Knip nog niet, maar raak zacht de nagels aan met het nagelschaartje. Wanneer je alle nagels hebt geknipt geef je haar een aai over haar bol en laat je haar nog even snuffelen aan het nagelschaartje.

Stap 3: Knip de nagels van je kitten

nagels knippen bij je kitten

Het is zo ver, je mag de pootjes van je kitten vastpakken en ze is gewend aan het nagelschaartje. Je hebt nu je kitten op schoot en tovert haar nageltjes weer tevoorschijn (dat voelt eigenlijk best leuk hèh?). Als je het nogal spannend vind om voor het eerst de nagels te knippen kun je beginnen door alleen een klein puntje te knippen. Er hoeft überhaupt niet veel van de nagels af hoor, een klein puntje is vaak genoeg om het hele scherpe er af te halen. Bovendien kun je haar dan geen pijn doen, omdat je ver genoeg weg blijft van het ‘leven’. En tadáááá het is je gelukt!

TIPS:

  • Oefen de handelingen in korte fases van max. 5 minuten.
  • Bouw nieuwe handelingen altijd rustig op. Lukt het niet na een paar minuten? Probeer het dan later opnieuw.
  • Ga pas door naar de volgende stap wanneer je meerdere keren de handeling succesvol hebt uitgevoerd.
  • Praat rustig en vriendelijk tegen je kitten om haar gerust te stellen (en jezelf ook).
  • Aarzel niet tijdens het knippen, want die spanning kan je kat voelen en dat maakt de ervaring minder fijn.
  • Je kunt het beste de nagels knippen bij je kitten wanneer ze slaperig is. Ze is dan rustiger en zal minder weerstand bieden.

Het zal in het begin voor jou en je kitten even wennen zijn, maar als jij en je kitten eenmaal door hebben hoe makkelijk en snel het gedaan is, valt het spannende eraan reuze mee.

Wil je zien hoe je deze handelingen uitvoert? Bekijk dan de video:

Deel je ervaring met andere kattenbaasjes

Laat hieronder in de reacties weten hoe het knippen van de nagels bij je kitten is gegaan, zodat je andere kattenbaasjes kunt helpen.

Zorg je ook goed voor het gebit van je kitten?
Nu je tóch je kitten al aan het verzorgen bent wil je misschien ook wel weten waarom en hoe je de tanden van je kitten kunt poetsen met een speciale katten tandenborstel en tandpasta.

Deel deze blog via

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.