Heb jij giftige of katvriendelijke kamerplanten?

Katten eten van nature geen planten en kunnen bij het eten van elke plant dus problemen krijgen, maar wanneer deze giftig zijn zal de reactie erger zijn. Het is belangrijk om te weten welke plant giftig is als je kat er mee in aanraking komt of er een hapje van eet. Gelukkig zijn er ook genoeg katvriendelijke kamerplanten. Lees hier welke 10 populaire kamerplanten giftig zijn voor je kat en welke niet.

Inhoud

 • Gatenplant (Monstera Deliciosa)
 • Pauwenplant (Calathea Orbifolia)
 • Cactus (Cactaceae)
 • Bananenplant (Musa Acuminata)
 • Vrouwentongen (Sanseveria futura)
 • Pannenkoekenplant (Pilea Peperomioides)
 • Erwtenplant (Senecio Rowleyanus)
 • Stippenbegonia (Begonia Maculata)
 • Drakenbloedboom (Dracaena Warneckei)
 • Klimop (Hedera)

Gatenplant (Monstera Deliciosa)

Monstera Deliciosa Gatenplant

Giftig
Deze plant hebben we allemaal wel eens gezien, of die heb je misschien al in je huis staan. De gaten in de bladeren maken deze leuke kamerplant een aandachtstrekker in huis. Helaas, is deze plant giftig voor je kat en moet je voorkomen dat ze hier van kan eten. De stofjes in de bladeren kunnen namelijk ernstige reacties veroorzaken bij je kat.

TIP: Niet alle katten hebben interesse in kamerplanten, maar sommige zijn toch nieuwsgierig en zullen er een hapje van nemen. Binnenkatten en kittens hebben eerder de neiging om dit te doen, omdat ze niet naar buiten kunnen. Kijk dus of jouw kat interresse heeft en vervang zo nodig de giftige kamerplanten door veilige kamerplanten.

Pauwenplant (Calathea Orbifolia)

Calathea Orbifolia Pauwenplant

Veilig
De afwisseling van lichtgroen en donkergroen in de Calathea Orbifolia geeft een kleurrijk gevoel aan je huis. Het is eigenlijk jammer dat je deze plant het beste in de schaduw kunt zetten, want hij zou mooi de aandacht trekken in de spotlight. Naast het zuiveren van de lucht heeft deze plant nog een voordeel, namelijk dat het een katvriendelijke kamerplant is.

Cactus (Cactaceae)

Cactaceae Cactus Plant

Niet giftig, maar ook niet veilig
De plant die je met rust moet laten, omdat hij het dan het beste doet is de cactus. Katten kunnen hier aan snuffelen en zullen het willen gebruiken als krabpaal, wat tot verwondingen kan leiden. Dit is dus géén katvriendelijke kamerplant.

Bananenplant (Musa Acuminata)

Musa Acuminata Bananenplant

Veilig
Bij ons de favoriete katvriendelijke kamerplant in huis! De prachtige grote groene bladeren van deze bananenplant krijgen veel zonlicht en de plant heeft dagelijks water nodig. De nieuwe bladeren zie je opgerold groeien en daarna uitvouwen. Het is erg leuk om te zien.

Vrouwentongen (Sanseveria Futura)

Sanseveria Futura Vrouwentongen Plant

Giftig
Deze plant (de middelste op de foto) is makkelijk te onderhouden en komt kleurrijk over door de groene bladeren en gele rand. In onze slaapkamer staat een Sanseveria futura in een hoog raam om de kat te beschermen, want ondanks dat het een leuke plant is, is het geen katvriendelijke kamerplant. Geef niet te veel water aan deze plant.

TIP: Wij hebben onze giftige kamerplanten niet meteen weg gedaan (dat vonden we zonde), maar op een hoge plek gezet of gehangen waar de kittens niet bij kunnen komen. Daarnaast hebben we nieuwe katvriendelijke kamerplanten gekocht om toch ook wat gezelligs op de grond te hebben staan.

Pannenkoekenplant (Pilea Peperomioides)

Pilea Peperomioides Pannenkoekenplant

Veilig
Deze pannenkoekenplant staat in veel huiskamers en geeft een gezellige sfeer (alleen de naam is al een leuk gespreksonderwerp). Deze katvriendelijke plant kun je overal neerzetten, zolang het maar niet in de volle zon is. Je lieve dierenvriendjes kunnen hier veilig aan snuffelen want de pannenkoekenplant is niet giftig voor huisdieren.

Erwtenplant (Senecio Rowleyanus)

Senecio Rowleyanus Erwtenplant

Giftig
Wij hebben deze erwtenplant in een plantenhanger gedaan en voor een raam gehangen in de serre. De ronde bolletjes lijken net erwtjes en zorgen voor een leuke variatie van groen in huis. Pas op dat je kat hier niet van eet want het is geen katvriendelijke kamerplant en inname kan tot darmklachten leiden.

Stippenbegonia (Begonia Maculata)

Begonia Maculata Stippenbegonia Plant

Giftig
De dieprode kleur op de onderkant van de bladeren van de Begonia Maculata creëren een warme sfeer in huis. Ook de witte stippen op de groene bovenkant zorgen voor een leuk effect. Haal deze plant niet meteen in huis want de sappen zijn giftig voor je kat. Wij hebben deze plant in een leuke kokosnoot plantenhanger voor een raam in de serre opgehangen zodat de katten er niet bij kunnen.

Drakenbloedboom (Dracaena Warneckei)

Dracaena Warneckei Drakenboom Plant

Giftig
De Dracaena Warneckei is goedkoop, heeft niet veel aandacht nodig en staat erg leuk in huis. Helaas heeft deze plant één groot nadeel, hij is giftig voor je kat. Als je deze plant in huis hebt, zet hem dan op een plek neer waar je kat niet kan komen of geef de plant aan iemand anders (zonder huisdieren).

Klimop (Hedera)

Hedera Klimop Plant

Giftig
De hedera is prima als hangplant in huis te halen, en ja kat kan hier gerust aan snuffelen. Voorkom dat je kat de bladeren eet, want die zijn giftig. Zet deze katvriendelijke kamerplant daarom op een hoge plek neer of hang hem aan het plafond.

TIP: Check of jouw kamerplanten veilig zijn en hou er rekening mee wanneer je nieuwe planten koopt. Er zijn ook giftige tuinplanten en bloemen. Bekijk een langere lijst met giftige kamerplanten van het LICG.

Deel deze blog via

Dit bericht heeft 3 reacties.

 1. Desta

  Bedankt voor de tips met name het hoog hangen/plaatsen van de hangplanten en vrouwentong

 2. Aletta

  Wat leuk om te lezen over welke planten je prima in huis kunt h ebben wanneer je aan kittens begint. Wij hebben nog geen kitten…maar…wie weet gaan we toch weer een keer voor de bijl en dan kunnen we nog eens teruglezen hoe jullie je hebben voorbereid. Jullie kittens komen in een warm en veilig plekje. Ze boffen maar.

  1. THUISKAT

   Bedankt! Ik hoop dat THUISKAT jullie inspireert om een kitten te adopteren (of misschien wel twee :)).

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.