Comfortabele DIY vensterbank voor je kat!

Maak in 7 stappen je eigen DIY vensterbank zodat jouw kat heerlijk op een warm plekje voor het raam kan slapen of naar buiten kan te kijken. Ik leg je hier uit hoe mijn vriend en ik dit speciale ligplekje voor onze katten hebben gemaakt. Bekijk goed hoe de situatie in jouw huis is en pas eventueel deze DIY aan.

Inhoud

 • Stap 1: Kies waar de DIY vensterbank komt te hangen
 • Stap 2: Meet alles goed op en pas de instructies aan
 • Stap 3: Wat heb je nodig? Verzamel de materialen 
 • Stap 4: Zaag de plank op maat
 • Stap 5: Gaten boren in de plank en in het raamkozijn
 • Stap 6: Plaats de schroefhaken in de muur
 • Stap 7: Maak een gat voor je touw, knopen en klaar!

Stap 1: Kies waar de DIY vensterbank komt te hangen

DIY vensterbank vooraf

Heb jij altijd al iets leuks willen doen met dat hoge raam dat niet open kan? Of is je huidige vensterbank te smal voor je kat om lekker op te liggen? Denk goed na over de locatie, veiligheid en gebruik. Je kat moet er natuurlijk wel op kunnen komen en jij moet er niet je hoofd aan stoten. 

Stap 2: Meet alles goed op en pas de instructies aan

DIY vensterbank afmeten en nieuwsgierige kitten

Ik kan je echt aanraden om naast een paar goede foto’s ook een simpele schets van je constructie te maken en de afmetingen duidelijk op te schrijven. Neem deze mee als je naar de bouwmarkt gaat om spullen te kopen. Denk aan:

 • De lengte, breedte (en eventueel dikte) van de plank die je er wilt hangen (wat past?)
 • De stevigheid van je raamkozijnen en muur en montage mogelijkeden (welke dikte mogen de schroeven zijn?)
 • Onhandige hoekjes zoals uitstekende kozijnen (waar je wat van de plank weg moet zagen)
 • Gordijnen die dicht moeten kunnen
 • Lengte van het touw.
TIP: Heb jij grote of meerdere katten? Kies dan sterker touw en laat je adviseren in de winkel.

Zoek je iets makkelijkers om te maken? Maak je kat blij met deze DIY kattenhengel.

Stap 3: Wat heb je nodig? Verzamel de materialen

DIY vensterbank benodigdheden

Kijk in je schuur of berging of je al het een en ander hebt liggen aan spullen die je kunt gebruiken voor dit creatieve knutselprojectje en maak een lijstje met dingen die je nog moet kopen. De afmetingen die wij gebruikt hebben staan tussen haakjes. Vraag een knutselbuddy om je te helpen, dit is niet alleen leuker, maar ook handiger en veiliger.

 • Touw (4m lang, 8mm dik)
 • 2 schroeven
 • 1 plank (30cm breed en 1m lang)
 • 2 schroefhaken
 • waterpas of handige app op je telefoon
 • boormachine en boortjes
 • zaag
 • schuurpapier
 • meetlint

TIP: Bouwmarkten hebben vaak al planken op maat in de winkel, kijk daar dus even zodat je zaagwerk kunt voorkomen. Anders kan bij de zaagservice in de bouwmarkt snel je plank op maat gezaagd worden.

Stap 4: Zaag de plank op maat

DIY vensterbank plank zagen

Als de plank al de perfecte maat heeft kun je snel door naar de volgende stap. Is je plank bij thuiskomst nog te breed of moeten er onhandige hoekjes uit gezaagd worden? Pak dit dan voorzichtig aan, met veel geduld en vraag hulp.

OEPS! Mijn vriend en ik hadden alleen een grote handzaag in huis en dat maakte het lastig om een rechthoek uit de plank te zagen. Maar met veel geduld en meerdere schuine zaagsneden (en heel veel bijschuren) is het ons alsnog gelukt. Het gat was alleen veel te groot, maarjaaa daar ligt toch een katten kussentje overheen. Niemand die het ziet!

Stap 5: Gaten boren in de plank en in het raamkozijn

DIY vensterbank gaten boren

Nu de plank de juiste maten heeft komt het neer op de montage. Kies een boortje dat nét iets groter is dan de diameter van de schroefkop (daar bovenaan waar je de schroevendraaier gebruikt) en maak 2 gaten in de plank.

Leg de DIY vensterbank op de goede plek en steek een potlood door de zojuist gemaakte gaten. Teken op deze manier af waar de gaten in het raamkozijn moeten komen en pak nu een boortje dat kleiner is dan de schroef. Boor twee gaatjes voor in het raamkozijn. Draai daarna de schroeven in het hout en zorg dat ze strak zitten. 

TIP: Let op in welk materiaal je boort en pas de keuze van je boortje daar op aan. Je kunt ook beter kleiner boortje kiezen en daarna het gat groter maken, dan dat je uitschiet en het gat veel te groot maakt. 

Stap 6: Plaats de schroefhaken in de muur

DIY vensterbank schroefhaak monteren

Nu je DIY vensterbank al goed op weg is hoef je alleen nog maar te zorgen dat het blijft hangen. Kies een boortje dat kleiner is dan je schroefhaak en boor 2 gaten voor in het hout. Draai de schroefhaken strak aan zodat ze stevig vast zitten. 

TIP: Let op als je in de muur of in het plafond boort heb je een plug nodig. Pak dan een boortje dat net zo groot is als de plug wanneer je de twee gaten boort. Zorg dat de plug er strak in zit en laat deze niet uitsteken. Plaats hier de schroefhaken in.

Stap 7: Maak een gat voor je touw, knopen en klaar!

DIY vensterbank touw knopen

Leg de DIY vensterbank weer over de schroeven heen op z’n plekje en teken af waar jij wilt dat het touw vast komt te zitten aan de plank. Je kunt hier met potlood een kruisje zetten. Knip het touw langer af dan je nodig hebt en doe dit ook voor de andere kant.

Boor twee gaten die net iets groter zijn dan de diameter van het touw en pulk de touwen er doorheen. Leg een stuk of 3 knopen op dezelfde plek in het touw zodat het niet meer door het gat past en zorg dat de plank recht hangt als je kat er op ligt. De touwen horen redelijk strak te staan en maak je geen zorgen, je kunt een knoop zo opnieuw maken.

TIP: Hou er rekening mee dat het gat een bepaalde diameter heeft en teken je kruisje dus niet te dicht bij de rand. Wij hebben de gaten iets meer naar het midden geplaatst zodat de touwen niet in de weg zaten met het gordijnt ernaast. Plaats de touwen wel ver genoeg uit elkaar zodat je kat er makkelijk op kan springen.

Deel je creatie en geniet

Wauw, super goed gedaan en kijk eens naar het resultaat! Zet je kat op haar nieuwe vensterbank en maak een leuke foto. Misschien heb je wel een vóór en ná foto om te laten zien? Geef je kat de tijd om te wennen aan haar nieuwe ligplekje.

Wij hebben er een leuk vensterbank kussen (aff.) op gelegd zodat ze nóg lekkerder liggen. Misschien kun jij (of je kat) er ook wel zo eentje gebruiken?

Deel de foto van je DIY vensterbank met #thuiskat

TIP: Download een handige gratis waterpas app voor je telefoon om je vensterbank recht te hangen.

Deel deze blog via

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.