1 of 2 kittens adopteren? Tijd, aandacht, geld?

Super leuk dat je een kat als huisdiertje wilt en dat je hier informatie over zoekt! Wanneer je een kitten adopteert moet je rekening houden met de volgende punten; tijd, aandacht en geld. Twijfel jij of je 1 of 2 kittens wilt adopteren? Lees hier waarom je het beste één of twee kittens kunt adopteren en waarom ik je aanraad voor twee te gaan.

Iedere familie heeft een andere situatie, dus ook die van jou. Het enige wat ik je daarom wil meegeven bij je keuze om 1 of 2 kittens te adopteren is ‘kun jij je kitten de verzorging geven die het verdiend’?

Waarom je het beste 1 kitten kunt adopteren

kitten in kattenmandje

Is jouw huisje ruim genoeg om een huisdiertje toe te voegen aan je familie, maar wordt twee net te veel of vind je één wel genoeg? Heb je al een huisdier of ga je een kitten uit het asiel adopteren die alléén geplaatst wilt worden? Of heeft de kitten extra (medische) aandacht en de daarbij komende kosten nodig heeft? Dan kan het voor jouw situatie beter zijn om 1 kitten te adopteren.

Tijd

kitten ligt op de bank armleuning

Kittens slapen tussen de 13 en 16 uur per dag. Dit betekend dat wanneer ze ’s nachts met jou de hele nacht slapend doorbrengen (wat ideaal is), ze overdag nog eens 5-8 uur slapen. De andere uren verzorgen kittens zichzelf of eten, drinken en spelen ze.

Groeien, groeien, groeien betekent ook eten, eten, eten. Een kitten van zo’n 8 weken oud heeft 4x per dag eten nodig omdat ze nog maar een kleine maag heeft én een grote eetlust. Naarmate je kitten ouder wordt hoeven ze nog maar 3x en later 2x per dag een maaltijd te krijgen. Ben jij regelmatig thuis om elke (ongeveer) 6 uur je kitten eten te geven?

Aandacht

Ben jij veel thuis én heb je de mogelijkheid om meerdere keren per dag een kwartiertje met je kitten te spelen? Een kitten heeft veel energie (als ze niet slapen) en vraagt veel aandacht wanneer er geen broertje, zusje of andere kitten zijn om mee te spelen. Wanneer je kitten gewend is aan jou én je huisje zou ze naar buiten kunnen om dáár het avontuur op te zoeken. Kan jouw kitten straks naar buiten zodat ze met andere katten kan spelen?

Je kunt een kitten eten geven en er af en toe even mee spelen, maar ze heeft veel meer aandacht nodig dan dat! Je moet haar aanleren wat wel en niet mag in huis en haar bewust laten wennen aan jouw handen die haar aaien, pootjes vastpakken en nagels knippen. Borstelen is meestal nog niet nodig bij een kitten, maar het helpt om haar aan te leren dat dit gebeurt zodat ze wanneer ze ouder is niet haar nagels in je vel zet uit angst. Het nagelschaartje en de borstel moet je net als de andere kattenspullen aanschaffen, kun jij dat betalen?

Geld

Heb jij al een compleet lijstje gemaakt van alle kosten die bij een kitten horen? Je hebt vast aan deze spulletjes die je nodig hebt voor een kitten gedacht, maar staan hier ook de adopteerkosten, kittenvaccinaties, (onverwachte) dierenartsbezoekjes, wormenkuren, vlooienpipetjes en eventuele kattenpension kosten op? Vergeet niet aan de toekomstige kosten te denken zoals het steriliseren of castreren en chippen van je kitten.

De gezondheid van een kat is moeilijk te voorspellen en de medische kosten kunnen snel hoog oplopen. Een kat wordt gemiddeld 14 jaar oud en zal al die jaren moeten eten, op controle gaan bij de dierenarts en nieuwe speeltjes of kattenmandjes nodig hebben. Om financiële redenen kan het dus verstandig zijn om één kitten te adopteren, want je wilt er altijd voor kunnen blijven zorgen!

Heb jij de tijd, aandacht en het geld om voor één kitten te zorgen? Super leuk, maar heb je er ook over nagedacht hoe leuk en gezellig het voor jou én je kitten kan zijn om een tweede kitten te adopteren? Lees hieronder waar je dán aan moet denken.

TIP: Maak een spaardoel aan op je bankrekening en begin op tijd geld te sparen voor je kittens.

Waarom je beter 2 kittens kunt adopteren

twee kittens knuffelen op kattenkussen

Jij hebt genoeg ruimte voor 1 kitten in huis (anders zou je niet over 2 kittens lezen toch?), maar zijn er ook voldoende plekjes waar 2 kittens zich apart kunnen terugtrekken? Heb jij ook tijd zat om niet 1 maar 2 kittens aan te leren wat wel en niet mag in huis en ze te laten wennen aan bepaalde handelingen? Gelukkig kunnen katten producten delen en hoef je niet twee keer zo veel geld uit te geven aan kattenspullen.

Kittens die in hetzelfde nestje opgroeien hebben natuurlijk al een band opgebouwd en zijn gewend samen te leven. Maar maak je geen zorgen, kittens hoeven niet uit hetzelfde nestje te komen om het goed met elkaar te kunnen vinden; in dierenasielen worden veel katten samen geplaatst omdat ze beste vriendjes zijn. Bekijk altijd de situatie per kitten en vraag aan de eigenaar of er twee kittens zijn die samen geadopteerd kunnen worden.

Tijd

Momo speelt met DIY kattenhengel

Heb jij genoeg tijd om niet één, maar twee kittens aan te leren wat wel en niet mag in huis? Ook moet je je kitten bepaalde handelingen aanleren zoals nagels knippen, borstelen en mondje of pootjes inspecteren. Het helpt dat kittens van elkaar afkijken waardoor ze zich minder zullen verzetten tijdens het borstelen als de ander er geen problemen mee heeft.

Spelen doen kittens al van jongs af aan en dit zullen ze hun hele leven blijven doen. Als jouw kittens net zo graag samen spelen als Momo en Yuki (onze kittens) kost het niet meer tijd om met twee kittens te spelen in plaats van één. Ook eten geven kost nauwelijks een minuutje meer wanneer je 2 kittens adopteert.

Aandacht

twee kittens knuffelen in kattenmandje

Twee kittens kunnen van elkaar leren hoe ze mogen spelen (zonder de ander pijn te doen) en als ze net zo zijn als Momo en Yuki zullen ze rollend en glijdend van de ene kamer naar de andere rennen als een stelletje gekken. Ondanks dat kittens veel met elkaar spelen betekent dit niet dat je minder tijd met ze hoeft door te brengen.

Als jij of veel van huis bent of in een flatgebouw woont is het natuurlijk wel zo gezellig wanneer kittens elkaar hebben om mee te spelen en knuffelen. Dit voorkomt dat ze zich eenzaam gaan voelen. Denk ook aan de toekomst; ga je studeren, verhuizen, op wereldreis of krijg je je eerste baan? Heb je dán ook nog genoeg aandacht hebt voor twee katten?

Geld

2 kittens liggen op zelfgemaakte vensterbank

Wanneer je één of twee kittens adopteert heb je grotendeels dezelfde kattenspulletjes nodig, want ze kunnen een heleboel delen. Wel zijn de dierenarts kosten voor bijvoorbeeld controles, vaccinaties, steriliseren of castreren en chippen twee keer zo hoog. De gezondheid van je katten in de toekomst is niet te voorspellen waardoor je rekening moet houden met snel oplopende kosten. Ik kan je aanraden hier op tijd een spaarpotje voor aan te maken zodat je altijd genoeg geld hebt om met je katten naar de dierenarts te gaan.

Bonus?

En natuurlijk zorgen twee kittens voor meer schattige foto’s, grappige momenten en kunnen jij en je partner misschien wel beide een knuffeldiertje op schoot hebben. Daartegenover staat wel dubbel zo veel vernieling van fotolijstjes en je bank.

TIP: Vaak kun je voordeliger uit zijn bij de dierenarts door meerdere huisdieren tegelijk naar een consult te brengen.

Waarom hebben anderen 1 of 2 katten?​

Kitten speelt met baasje

Er zijn gelukkig véééél meer kattenbaasjes in Nederland die 1 of 2 kittens geadopteerd hebben. Wil jij weten hoeveel katten zij hebben en waarom, waar ze kattenspullen kopen, wat voor geks hun kat doet én welke TIP zij voor jou hebben? Lees dan bij ‘Ervaringen wat zij te vertellen hebben.

Alles op een rijtje; waarom 1 of 2 kittens adopteren

2 kittens spelen op de bank

1 kitten

 • Je hebt al een huisdier
 • Het is té duur om de onverwachte medische kosten van 2 kittens te overzien
 • Kitten wil alleen geplaatst worden (de kat is zelfstandig)
 • Kleine woning (niet genoeg ruimte voor 2 katten)
 • Je bent veel thuis en vind 1 wel genoeg
 • De kitten heeft speciale (medische) aandacht nodig (waardoor al je aandacht aan dit diertje besteed wordt)

2 kittens

 • Je ruime woning kan wel 2 huisdieren gebruiken
 • Je hebt veel tijd om 2 kittens aandacht te geven en op te voeden
 • Twee kittens die vriendjes zijn samen uit het asiel adopteren
 • Je wilt graag dat je kittens een speelmaatje van hun ‘eigen soort’ hebben
 • Kittens leren van elkaar en kijken bij elkaar af wat bepaalde handelingen makkelijker maakt
 • Je bent later veel weg en vind het fijn als je kittens samen ‘alleen’ thuis zijn
 • Jij én je partner willen een kat op schoot (of je kittens daar ook gaan liggen is de vraag)
 • Je hebt geen ‘buiten’ en vind het belangrijk dat je katten genoeg afleiding krijgen
 • Kittens houden elkaar actief (waardoor ze voldoende beweging krijgen)
 • Je kunt de medische (en andere) kosten betalen
 • Dubbel zo veel vermaak om naar te kijken (en leuke kattenfoto’s om te delen)

​Waarom ik jou aanraad 2 kittens te adopteren​

Momo en Yuki knuffelen THUISKAT

Het is niet te geloven hoe sterk de band is tussen onze kittens en hoe veel ze samen doen. Wat de een doet wil de ander ook doen zoals; drinken, eten, slapen, spelen en op de kattenbak gaan. Het meest bijzondere is hoe ze elkaar opzoeken om te knuffelen, vervolgens over elkaar heen gaan liggen en daar dan geen problemen mee hebben.

Het speelplezier dat Momo en Yuki beleven heeft voor mijn vriend en mij bevestigd dat wij de juiste beslissing hebben gemaakt om 2 kittens te adopteren. Dagelijks rennen ze achter elkaar aan van de woonkamer naar de slaapkamer en komt de achtervolging pas tot stilstand wanneer ze elkaar tackelen en met een koprol eindigen.

Onze kittens zijn (de eerste paar jaar) binnen-katten en zullen, als ze zo doorgaan als nu, genoeg avonturen met elkaar én ons blijven beleven.

Deel deze blog via

Dit bericht heeft 2 reacties.

 1. Belcat

  Wow wat een uitgebreid artikel met super handige info.
  Wij hebben zelf ook 2 kittens geadopteerd en kunnen het iedereen aanraden.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.